Fókusz Takarék Kvíz

 

 

 

A Takarékszövetkezetek megjelenése Magyarországon A takarékszövetkezet, mint pénzintézet természetesen nem magyar eredetű intézmény. Az első „falusi bankok" az Amerikai Egyesül Államokban jelentek meg. 1752-ben Benjamin Franklin vezetésével alakult meg az első ilyen típusú hitelintézet. Az első, takarékszövetkezetek működési jegyeit magukban hordozó társulások Angliában 1844-ben, Ausztriában 1849-ben, Németországban pedig 1850-ben jöttek létre.

 

 

 

Fókusz Takarék története

A kizárólag magyar tulajdonban lévő Fókusz Takarékszövetkezet alapítója és mai napig központja, a Jászszentlászlói Takarékszövetkezet 1958. július 20-án alakult. 1999-ig hét fiókból álló hálózattal működött pénzintézetünk. Ezt követően a Mélykúti - és a Kerekegyházi Takarékszövetkezet beolvadásával és a Takarékbank Rt. Kecskeméti Fiókjának megvásárlásával 1999. augusztus 1-jén megalakult a szervezetünk, mely ezen időponttól viseli a Fókusz Takarékszövetkezet elnevezést. A folyamatos jogszabályi változások és gazdaságossági megfontolások következtében napjainkig több Takarék csatlakozott a Fókuszhoz. 2006. novemberétől a Tiszaalpár és Vidéke - , 2008. decemberében a Tiszakécskei - és a Fáy András Takarékszövetkezet, 2012. Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet volt tevékenységi területén: 4 fiók, 2014. Október 20. Bugac. 2015 év elején a Dunapataj és a Solt és Vidéke Takarék. 2015. Február 2. Orgovány, 2015. október 12-én Jakabszállás, 2015 november 30-án a Kiskun Takarék és Harta Takarék. Mostanra, a '90-es évek végén 7 fiókkal működő pénzintézet már 48 fiókból álló hálózatában várja ügyfeleit Dél- Pesttől Bajáig. A szektor központi bankja, a Takarék Bank Zrt. döntése alapján 2014 december óta több szövetkezeti hitelintézet, köztük az Fókusz Takarék részvételével teljes körűen kiépült a takarékszövetkezetek garanciaközössége. A döntés értelmében a Takarékbank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és takarékszövetkezeti szektor összes tagja ezentúl egyetemlegesen felelnek egymás kötelezettségeiért. A szövetkezeti hitelintézeti integráció 121 önálló, magántulajdonban lévő szövetkezeti hitelintézet – takarékszövetkezet, hitelszövetkezet, illetve kisebb bank – együttműködése, amelyet annak érdekében hoztak létre, hogy az ügyfeleiknek, a betéteseiknek több és jobb szolgáltatást tudjanak nyújtani, nagyobb biztonságban és magasabb színvonalon. Az integrációban az ügyfelek országszerte 1500 fiókban, és 1000 ATM-nél tudják ügyeiket intézni.

A Fókusz Takarék betéteit az OBA és a Garanciaközösség együttesen garantálja

Garanciaközösség: Az új betétvédelmi közösségben a takarékszövetkezeteknél elhelyezett megtakarítások gyakorlatilag 100 százalékos védelmet élveznek. OBA: amelyhez minden bank, takarékszövetkezet, valamint lakástakarék-pénztár is köteles csatlakozni. Az OBA alapvető feladata a kártalanítás, így ha a bank nem tudná visszafizetni a bankszámlán elhelyezett pénzt, akkor bankonként 100 ezer eurónak megfelelő összegig (28-30 millió forintig) az OBA fizeti vissza. Későbbiekben, ha betéti termék hirdetését látjátok, az OBA által garantált betéti termékeknél az OBA logójának szerepelnie kell.

Fókuszban a megtakarítás

Mindent megteszünk azért, hogy a működési területünkön élő fiatalok és a jó ügyekért dolgozó civil szervezetek mindennapjainak részese lehessünk. A Fókusz Takarék nagy hangsúlyt fektet a pénzügyi kultúra elsajátítására a fiatalok körében. Biztosan van olyan időszakod, amikor a pénzed egy részére nincs azonnal szükséged, ekkor lehet, hogy otthon egy kis fémdobozban gyűjtögeted és időnként megszámolod, hogy mennyi pénzt sikerült már megspórolnod. Miért takarítunk meg? Egy nagy értékű eszköz beszerzésére (esetetekben elektronikai eszközök, laptop, telefon, bicikli, motor). Nagy értékű szolgáltatásra (nyaralás, utazás, jogosítvány). Anyagi biztonság megteremtésére (váratlan kiadások). Biztosan vannak céljaid, álmaid. Ha körültekintően bánsz a pénzeddel és rendszeresen félreteszel valamennyit, akkor a pénz fokozatosan gyarapodni fog. Amennyiben mindezt bankszámlán, vagy valamilyen banki megtakarítási formában teszed, akkor a saját magad által félretett pénzen felül betéti kamatot is kapsz a bankodtól. A bankszámla kamata általában nagyon alacsony, ezért érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. A különböző betéti kamatok jövedelmezőségének összehasonlításában van segítségünkre az egységesített betéti kamatláb mutató, az EBKM. Ennek segítségével lehet összehasonlítani a különböző betéti termékeket, ugyanis a számítása során a kamatösszegben a ténylegesen kifizetendő összeg vehető figyelembe. Tehát ez is segítségedre lehet a döntéseid során. A tudatosság nagyon fontos, hiszen a bankszámla ellenére is tartunk pénzt a pénztárcánkban, vagy időnként akár otthon is. A kiadások és a bevételek tudatos nyomon követése nagyon fontos feladat. Vezethetjük mindezeket egy füzetben is, de a mai gyorsuló világunkban számos mobil applikáció létezik erre. Később, felnőtt korotokban sem lesz ez másként. A pénz kezelése egy olyan feladat, amely a mindennapjaitokat végig fogja kísérni. Nálunk 18 év alatt szülővel együtt lehetséges a számlanyitás, de ha már elmúltál 14 éves, akkor van arra lehetőség, hogy a szülő önálló rendelkezési jogot adjon számodra a bankszámlád kezeléséhez. 18 év felett teljesen önállóan intézheted pénzügyeidet. Csemete számla nyitásával -mely 3 éves kortól lehetséges- a Takarék Matrica programunkban is részt vehetsz, illetve Nálunk megtalálhatod a Fundimini Okosperselyt, mellyel játékosan takaríthatod meg zsebpénzed.

 

Beküldési határidő: 2016.01.28.

Programnaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28